Canvi dels estatuts d’una associació on-line

Amb la situació actual de la COVID i les restriccions una de les coses les quals s’ha hagut de treballar molt i sobretot que funcionin és el tema dels tràmits on-line.

He tingut la necessitat de fer un canvi dels estatuts d’una associació on em trobo amb la tessitura que per a fer transferències necessito la firma d’unes persones que no han arribat a entrar mai al compte del banc. Fins fa uns mesos ho podia fer, però al canviar la legislació he tingut la necessitat d’actualitzar els estatuts.

Els estatuts de l’associació són els del model que ofereix la generalitat. A aquest vincle teniu tot de models que podeu necessitar per la vostra associació.

Per a modificar els estatuts d’una associació cal fer una assemblea amb tots els membres de la junta. D’aquesta assemblea n’han de sortir els estatuts modificats i l’acta de l’assemblea amb un punt similar a aquest:

En el meu cas he modificat els articles 14 i 28 respectivament.

2. Canvis als Estatuts

S’acorda per unanimitat redactar els següents articles dels Estatuts:

Capítol IV. La Junta Directiva
Article 14
1. La Junta Directiva regeix, administra i representa l’associació. Componen aquest òrgan el president, el vicepresident, el secretari, el tresorer i els vocals, 2 càrrecs que han de ser exercits per persones diferents. En cas de no existir càrrec de tresorer, el president assumirà les tasques de tresorer.

Capítol VIII. El règim econòmic
Article 28
En els comptes corrents o llibretes d’estalvis obertes en establiments de crèdit o d’estalvi, hi han de figurar mínim la signatura del president.
Per poder disposar dels fons n’hi ha prou amb la firma del president.

En el nostre cas vam fer una carta dirigint-nos a la “Direcció General de Drets i Entitats Jurídiques. Departament de Justícia” que no he hagut d’utilitzar en cap moment per realitzar aquest tràmit (si que l’he enviada per si de cas a l’entitat bancària).

Un cop tens aquests documents (Estatuts modificats i acta de l’assemblea), els han de firmar tots els membres de la junta i portar-los al registre d’associacions. Aquest darrer pas no em va ser possible perquè em vaig trobar amb aquesta magnífica imatge:

Una trucada al numero de telèfon del cartell m’informava sobre l’horari d’estiu de la oficina… cosa que em va indicar que aquesta via no portaria a bon port.

Així que veient la situació, només em quedava la opció de fer-ho per internet i per a això necessitava el meu certificat digital (ja que sóc la presidenta i representant de l’associació)

idcat

Per a demanar l’idcat has d’anar a la pàgina web de l’idcat i fer la sol·licitud omplint les dades del formulari.

Aleshores has de demanar cita prèvia a alguna de les oficines on es pot obtenir l’idcat per a validar la teva identitat mitjançant el teu DNI.

Un cop allà, et donaran un paper amb les instruccions per a descarregar-te el certificat digital (en format p12). Aquest el podràs instal·lar al teu navegador i utilitzar-lo per entrar a l’àrea privada de la web de la generalitat.

Tràmit Generalitat

Per entrar a la bústia, has de prémer a “sóc un ciutadà/ana” i t’apareixerà això:

Has de prémer a la part de sota que posa “Certificat digital”. Et sortirà una finestra emergent i l’hi dius que no (ja t’ho miraràs si t’interessa).

Aleshores et sortirà la finestra per a escollir el certificat digital que has instal·lat.

Per al tràmit que just necessito fer, he anat a la pestanya tràmits i al buscador he posat “Modificació d’estatuts d’una Associació”. Un cop aquí només has d’anar seguint totes les indicacions que et dona.

Et descarregaràs un PDF que l’hauràs d’omplir mitjançant Adobe Acrobat Reader i mínim Windows 7 (ho he provat amb un XP amb el Adobe actualitzat i res, amb l’Adobe de linux tampoc m’ha servit).

Finalment, un cop tinguis el pdf validat i firmat, l’has de penjar a la mateixa pàgina web a la que et trobes. Et generarà un document que serà l’acusament de la presentació i amb un preciós codi de barres per a fer el pagament dels 32,80€ que costa actualment el tràmit de modificació dels estatuts d’una associació.

Pagament del tràmit

Com sempre ho he fet, tens la opció d’anar a un caixer i fer-ne el pagament. Però ja que estàvem tot en modo on-line, la meva pregunta ha sigut, i no puc fer-ho on-line? Doncs si.

Ja sé que em començareu a tirar fruites i hortalisses en estat avançat de descomposició, però la meva entitat bancària, caixabank, permet fer aquest tràmit on-line.

Tota la documentació generada, finalment l’he enviada a la gestora que tinc del meu compte a caixabank:
– Estatuts modificats
– Acta Assemblea
– Carta dirigida a la Direcció General de Drets i Entitats Jurídiques
– Acusament de la web de la generalitat al presentar el PDF signat
– Justificant del pagament dels impostos de la generalitat

Ara a esperar a veure en quants dies més es resol aquesta incidència! pas a pas…

Dóno les Gràcies a en Xavier i a en Mattia per les recomanacions :)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.