Reflexió sobre els adjunts en les llistes amb molts usuaris

Un mail que vaig enviar fa uns mesos a una llista amb molts usuaris que avui el meu germà m’ha recordat… el poso aquí perquè quedi guardat tot el què duri aquest blog xD

---------- Missatge reenviat ----------
De: Blackhold 
Data: 3 de maig de 2013 4.05
Assumpte: Reflexió sobre els adjunts en les llistes amb molts usuaris
Per a: cooperativa integral 

Hola,
Primer de tot disculpes als administradors d’aquesta llista per l’automoderació d’aquest correu electrònic en aquesta llista.

>> si llegeixes el mail en diagonal vés directament a l’apartat entre els ########

Qui no em conegui, sóc Blackhold i sóc administradora dels servidors de Marsupi, servidors els quals des de fa prop de 3 anys vam agafar el rol de mantenir part dels serveis (llistes i algunes webs) del què era moviments.net.

Voldria comentar un tema recorrent que sembla que molta gent no té en compte.

Les infraestructures que utilitzem són autogestionades, és a dir, des de l’administració dels servidors, fins a la gestió de la xarxa, la realitzem persones humanes, conscients de la importància del decreixement, la compartició de recursos i el reciclatge d’infraestructures. Si realitzem aquesta feina majoritàriament de forma desinteressada, és perquè creiem en la possibilitat del canvi social, la de donar suport i facilitar el desenvolupament tecnològic a les alternatives en què totes estem conscienciades i treballem diàriament per fer-les possible.

Malauradament però, sembla que només som conscients en aquells camps que ens interessen o ens afecten de forma més directa i és per a això que envio aquest correu electrònic per tenir en compte i conscienciar del funcionament de les eines que utilitzem per comunicar-nos i fer difusió dels nostres projectes, ja que això afecta a totes. Voldria al mateix moment, també que us féssiu al mateix moment l’autocrítica de com utilitzeu la tecnologia.

Contínuament, la indústria tecnològica ens anima a tenir l’ordinador més potent, el telèfon amb més funcions, les millors càmeres fotogràfiques, les velocitats més ràpides, però us heu parat a pensar en un moment què hi ha a darrere de tot plegat? Per suposat, ja només llegir això penseu en els residus que això genera, però és també responsabilitat de cadascú ser conscients de com l’utilitzem.
Des dels anys 80, hi ha hagut sempre un col·lectiu minoritari de persones que ha intentat ensenyar a la resta de la societat com utilitzar de forma responsable i ètica la tecnologia (a més de desenvolupar-la), però moltes persones s’han refugiat darrere la ignorància diguent que això dels ordinadors és una cosa molt complicada i molt abstracte i que no és per a ells, però si estàs llegint aquest correu electrònic i has arribat fins aquí vol dir que estàs utilitzant un ordinador i tan ignorant no ets. És per a això que t’animo a seguir llegint.

No has reflexionat mai què hi ha darrere del cable que hi ha endollat a la paret? doncs primer de tot persones, persones que treballen dia a dia perquè tu puguis comunicar-te amb la resta de persones, algunes d’elles estan explotades laboralment a mans de grans monopolis (siguin operadores de telecomunicacions, grans empreses de programari o grans empreses de serveis). És per a això que algunes hem tingut la curiositat de saber d’on ve l’aigua (de forma metafòrica) i hem vist que realment hi ha possibilitat de la construcció d’una alternativa, però els nostres recursos (tan d’infraestructures, com monetaris o de difusió) són realment molt més escassos que els de grans empreses i realitzem la nostra tasca des de l’altruisme.

Perquè aquest correu electrònic arribi a la teva bústia de correu hi ha algunes persones que han allargat la vida de servidors els quals se n’han desfet algunes empreses, hi ha hagut hores i hores d’aprenentatge per a tenir la capacitat per a posar en funcionament d’aquestes eines i sistema operatiu amb les que ens comuniquem, s’ha construït i es manté una xarxa de telecomunicacions per a fer-lo arribar a un punt a on s’interconnecten totes les xarxes (internet). I és per a això que cada cop que utilitzeu alguna de les eines que ofereix la CIC/xsf-coop/Marsupi/Lorea/etc., penseu en què a darrere hi ha persones treballant perquè tot això funcioni, però és responsabilitat de tothom d’utilitzar les eines com és degut, ja que si no en som conscients, la única cosa que provoca és que s’hagin d’ampliar cada cop més les infraestructures (més espai de disc, més memòria RAM, més ample de banda, etc.) i aquesta és una actitud totalment en contra del decreixement.

Si heu fet una primera lectura en diagonal ja heu vist quin és el motiu de l’enviament d’aquest correu (sinò, ara és el moment per anar un moment al final del mail i veure el què hi ha entre els ######) -disculpeu-me de petita llegia masses llibres del “crea la teva història”-.

En breus línies i ja no em vull allargar gaire més, cada cop que s’envia un correu electrònic a una llista de correu, el servidor ha de lliurar i de forma individual, el correu enviat a tots i cadascun dels subscrits a la llista de correu (996 en aquesta). Quan es tracta d’un correu electrònic amb només text (entre 20k i 50k), no hi ha cap problema, la problemàtica ve quan algú adjunta un document pesat (entre 500k-4Mb) i el moderador de la llista el deixa passar. El pobre moderador veu la informació, creu que pot interessar i pot sentir remordiments de no enviar aquesta informació tan important per al col·lectiu, però de forma inocent està enviant un document a 996 persones de cop.

Què implica això?
Dels 996 subscrits, possiblement tan sols el 20% llegirà l’assumpte del correu, un 10% l’obrirà i en farà una lectura en diagonal, i tan sols un 2% arribarà a obrir l’adjunt. Això vol dir que en el cas d’un adjunt de 3Mb, el servidor haurà d’enviar un total de 2988Mb, ho arrodonim a la alça, 3Gb de informació quan només un 2% l’ha descarregat (40Mb).
En el cas d’aquest servidor (i perquè hem escollit fer-ho així i no alimentar una empresa monopolística que també permet crear llistes de correu o grans proveïdors de hosting que ténen i tracten als tècnics com a bestiar…) és que utilitzem una infraestructura compartida amb altres usuàries -també conscients- que col·laboren amb un projecte de formes alternatives de connectar-se a internet, i aquests recursos no són il·limitats.

Amb la infraestructura de xarxa que tenim, pujar 2Gb a internet, implica 16,5 minuts de transferència (40Mb no arribarien ni a 20 segons) i voldria que féssiu la prova a casa vostra de provar de descarregar alguna cosa o simplement navegar mentre esteu pujant un fitxer gran, com per exemple un vídeo a internet. Com que no disposeu de límits de càrrega, notareu que la connexió va lenta. Però en el cas de la xarxa que utilitzem disposem de límits perquè això no passi.

Voldria doncs, que féssiu la reflexió si realment, i amb els numeros sobre la taula, si realment val la pena generar 2948Mb d’escombraries tecnològiques cada cop que s’envia en aquesta llista un document de 3Mb, us deixo a vosaltres mateixos fer els càlculs de quantes escombraries tecnològiques s’han generat des de que esteu en aquesta llista de correu a base dels càlculs que us mostro. Aneu a qualsevol pàgina web on venguin discs durs. Mireu el preu. Quants discs durs necessitarieu?

Molta gent utilitza sistemes gratuïts de correu, però igualment aquests correus i adjunts s’han d’emmagatzemar perquè estiguin disponibles quan els necessitem (si realment mai els necessitem). Quin sentit té? Quantes persones ténen bústies de correu plenes fins a vessar de dades que ja no necessiten? Per cert, en el món de la indústria en general, malauradament les coses gratuïtes no existeixen, sempre hi ha algú que les ha de pagar i si algú t’ofereix alguna cosa de forma gratuïta significa que el producte ets tu.

Si hem arribat a ser conscients de la nostra existència i de la forma com vivim, siguem conscients de la forma com ens comuniquem i com utilitzem les nostres eines de treball.

Moltes gràcies

#########

Siusplau! no envieu adjunts a les llistes a on hi ha molts subscriptors (ni per a aquesta llista ni per a cap altra llista del món mundial!).

Aquesta llista actualment té 996 usuàries. Aquesta tarda només, s’han enviat 2 correus electrònics de 3 i 4Megues cadascun. Feu el càlcul del volum de dades que s’ha enviat i quantes de les 996 persones han arribat a obrir realment l’adjunt.

Si algú vol fer difusió, envieu un vincle a la vostra pàgina web o pàgina a la xarxa social.

#########

– Blackhold
http://marsupi.org
~> rizoma de servidors per a moviments socials
~> conquerint l’aire, alliberant les ones.
~> un procés en background també consumeix recursos

5 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.