festes majors, cosa de tots

cada any a tot catalunya les grans festes majors s’estan convertint en les pitjors, els ajuntaments intenten netejar-los la cara amb modernisme i civisme, però la única cosa que aconsegueixen és destruïr el seu alicient.
Fa cosa de 25 anys que es celebren les festes majors tal com les coneixem, fa 25 anys enrere tinc desconeixença de com éren; les festes són conegudes arreu de catalunya per els seus actes i per la varietat d’activitats que s’hi realitzen.

Cada any es gasten milers d’€uros en turisme i en promoció de la ciutat, però no hi ha res millor per a una ciutat fer-la diferent respecte les altres, últimament aquesta diferència que ens caracteritzava aquí a catalunya s’està suprimint per una imatge elitista, on es volen imitar ciutats com londres, nova york, paris, etc. la única diferència és que la gent que assisteix a les festes té una altra cultura, la cultura de sortir al carrer, la cultura tradicional catalana.

S’estan negant a les colles i grups de gent que es dediquen a aquesta promoció negant-los l’ús del carrer, no pots manifestar-te, tocar música, expresar-te, lluïr-te en el carrer sense acabar amb una multa monumental o fins i tot a la garjola. Estem visquent una de les pitjors dictadures dels nostres temps, disfressada sota una bonica màscara anomenada civisme.

Durant segles i segles la gent ha sortit al carrer i la societat encara existeix, els edificis es mantenen en peu, i donem gràcies als CSOA per mantenir els que estan deshabitats i donar-los una altra utilitat a favor dels habitants de les poblacions, barris i ciutats. Ens estan intentant criminalitzar amb les seves mentides i amb les seves il·lusions de país de les meravelles.

Ja n’hi ha prou, no deixem que les pròximes Mercè segueixin degradant-se com ho estan fent aquestes últimes, mobilitzem-nos com l’acte que es farà el dia del pregó, a catalunya en català i els actes al carrer!

Prous mentides de l’ajuntament i dels òrgans que organitzen els actes, les festes majors per el poble

2 Comments

 1. Hola,
  Estic força d’acord amb tot el que exposes.El motiu de la resposta es que hi ha un però en l’ús históric del carrer.
  En el Sapiens d’octubre de 2006, num. 48, hi ha un article sobre la Barcelona del s. XIII. Deixo un paràgraf en concret, tot de sencer:

  ‘Barcela ja es una ciutat urbana, i aquest cartacter es percep en la imposicio de noves formes de vida i de convivencia, i fins i tot es pensa en la imatge de la ciutat. “Que ningu no gosi pintar, ni escriure a les tapies o parets dels carrers o camins, i que tot el que tingui les pintades en les seves parets o tapies les faci treure”, advertia una ordenança del 1302. Tambe es prohibeix fer gaire xivarri a la nit: “De nits cantar ni cridar o fer cridar dins de la dita ciutat, a la porta o prop de la porta de l’habitacio o posada d’algun o d’alguna dona paraules difamatories o de vituperis”. “Les fembres publiques”, les prostitutes, son marginades de la societat, pero no es prohibeix la seva activitat perque es consideren necessaries. No wa dina al 1334 que Barcelona comença aprohibir la seva presencia a la nit. Tot i disposar d’una ordenança civica prou completa, el carrer continua essent l’escenari dels castigs corporals i les execucions.”

  Despres d’aquesta parrafada, em venen al cap dues conwsideracions i una reflexio. Comença per les consideracions.
  La primera es que els politics del S. XXI actuen igual com els del s. XIII.
  La segona, que crec que seria millor una pena, multa o garjola, del s. XXI que una pena del s. XIII.
  La reflexio. Em diras que el que exposo es del s. XIII. Aixi doncs fare un breu recorregut, potser tendencios de forma involuntaria, dels 3 ultims segles. Repressio derivada del Decret de Nova Planta, bombardejos periodics a Barna des de Montjuic al s. XIX, anarquisme i reaccio en el canvi dels s. XIX i XX, Setmana Santa del 1906, dictadura de Primo de Rivera, dictadura de Franco. Creus que durant aquests periodes la gent podia sortir tranquilament al carrer?

  La gent hauria de recordar la historia per saber on es. Es cert que vivim en una societat injusta i dictadora i que encara s’ha de recorrer cami. Pero parlar de lo be que avans viviem es usar la demagogia usant les tesis del romanticisme i oblidar que en algo avancem.

  Suposo que ara em tota el judici talibà

  Respon
 2. Joder si tens raó! Les Festes Majors estan pensades pel disfrutament general del poble al carrer amb motius populars, no per fer macroconcerts de merda en indrets apartats ni per censurar la diversió popular. Es per això que les Festes de la Mercé, (ni cap festa de Barcelona) mereixen el calificatiu de festa major.
  Fa temps que ho penso: aquests de ciutat no tenen ni idea de que és una festa major. I les autoritats i ajuntaments en són, en bona part culpables. I bé, en alguns indrets el desinterés general pels actes de cultura popular. Fruit dels intercanvis de cultures al llarg dels anys. I no ens dèixen ni disfrutar en pau els dies de Festa Major! Així, com hem de mantenir i formar una cultura popular? Aix!

  Ah, el Fòrum l’hauríem de cremar algun dia.

  Avui estic alterada.

  Crec que he arribat aquí pq ets diable. Jo tb :P.

  Salut i foc!

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.